Виждали сте бутилката зад почти всеки бар, който си заслужава солта. Пищно червено като червилото на момичето, което искате да вземете вкъщи в края на нощта, то се откроява. Ако харесвате Negronis , тогава вероятно дори имате бутилка или две под ръка у дома, когато искате да забъркате класиката за себе си. Но знаете ли откъде идва Campari ?
Учете се, господа, защото сте на път да разберете.
Кампари е изобретен от Гаспаре Кампари, който е роден в Касолново, Ломбардия (в днешна Италия), през 1828 г. На четиринадесет години, според The Mixellany Guide to Vermouth & Other Aperitifs , Кампари вече работи в бар, продавайки напитки за жадни покровители.
Няколко години по-късно, през 1840 г., Кампари започва да експериментира с горчиви аперитиви, използвайки разнообразие от различни билки, подправки и други съставки. Той продаваше тези различни напитки в цяла Италия. Накрая, през 1860 г. след две десетилетия експерименти, той живее и работи в Новара, Италия и се спира на рецептата, която ще се превърне в Campari , което познаваме и пием днес.
Първоначално яркочервеният цвят е бил получен от кармин - багрило, направено от натрошени люспи на насекоми кошенила. (Не се притеснявайте обаче, ако сте против поглъщането на бъгове - Campari спря да използва кармин през 2006 г. след натиск от различни групи.)
Що се отнася до останалите съставки, рецептата е и се пази в тайна, известна само на няколко избрани хора. Уебсайтът на Campari не дава никакви улики (посочва само известни съставки като алкохол и вода). Някои предполагат, че един от основните аромати е chinotto , иначе известен като миртолистното портокалово дърво, което се среща, наред с други места, в Южна Франция и различни части на Италия.
В края на 1860 г. той премества семейството си в Милано, където отваря Caffe Campari и създава коктейла Americano (микс от Campari и червен вермут, залят с газирана вода).
Тъй като популярността на Campari (и amari) нараства в и около Италия, Campari започва да произвежда, очевидно, повече, което води до откриването на Sesto San Giovanni, първият голям производствен обект на компанията през 1904 г.
Това е частта, в която историята започва да става интересна. През 1920 г. граф Камило Негрони (вероятно разбирате накъде отива това) поиска нещо друго в своето американо. Вместо газирана вода, той получи доза джин, раждайки това, което познаваме като Negroni. (Ако искате да прочетете повече за Negronis, определено ще искате да вземете копие от книгата на легендата за коктейли Гари Регън Купете в Amazon . )
Популярността на Campari продължи да расте, тъй като семейството на Gaspare Campari продължи да развива бизнеса, разширявайки се извън границите на Италия на международните пазари, които сега наброяват близо 200.
Това означава, че почти където и да отидете по света, е вероятно да се озовете на място, където ще можете да получите, ако не Negroni, най-малкото горчиво, но освежаващо Campari и сода.