БЯЛ РЪЧНО СПЛЕТЕН ЧАЙ
Белият чай е рядкост,
която се почита от познавачите като един шедьовър на рафинираността.
Главните белези на белият
чай са сребристи листенца, покрити с лек бял мъх. Ароматът му напомня този на
орхидея, а вкусът му е изключително деликатен. Този ексклузивен продукт от
провинция Фуджиан в Югоизточен Китай се произвежда в съвсем малки количества и
е изключително търсена рядкост сред почитателите му.
Преработката на белият
чай се ограничава в една единствена и естествена процедура – сушене, което
понякога се предхожда от веене. Набраните листа се оставят да изсъхнат на
въздух и се опаковат. Тази кратка манипулация с продукта запазва неговата
цялост.
Белият чай се бере само
веднъж в годината, в два дни, които са точно определени след дълги ботанически наблюдения. Ако през тези
два дни се появи непредвидено вятър или дъжд, беритбата се отменя. Тя протича
по стария императорски метод – берат се само почти неотворени листенца, както и
нежни мъхести пъпки, които по външен вид наподобяват еделвайс.
За да останат бледо
зелени, със сребрист отенък, както и пълни с хлорофил, който придава деликатния
вкус на белия чай, се намалява фотосинтезата чрез ръчно увиване на неотворените
листенца и нежните пъпки с копринена хартия. Белият чай има два пъти повече
антиоксиданти от зеления чай. Запарката
на белият чай е кристално прозрачна и въздейства много ободряващо.