Lagavulin е дестилерия за малцово уиски в село Lagavulin на юг от остров Islay, Шотландия. Тя дестилира алкохол, който е предназначен да се превърне в Islay single malt шотландско уиски. Lagavulin е собственост на Diageo, мултинационална компания за алкохолни напитки със седалище в Лондон. Стандартното бутилиране е 16-годишно, бутилирано при 43% ABV. Името Lagavulin е англизация на Lag a' Mhuilinn, шотландски келтски за вдлъбнатина на мелницата. Дестилерията на Lagavulin официално датира от 1816 г., когато Джон Джонстън и Арчибалд Кембъл Брукс построяват две дестилерии. Едната от тях става Лагавулин. Lagavulin е известен с това, че производителят използва бавна скорост на дестилация и крушовидни казани. Двата дестилатора за измиване са с капацитет от 11 000 литра, а двата дестилатора за спиртни напитки - по 12 500 литра.